Ομιλία της Ιωάννας Παπαντωνίου στο Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

"Οι ελληνικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα" είναι το θέμα της ομιλίας της προέδρου του ΠΛΙ Ιωάννας Παπαντωνίου, που θα γίνει την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, ώρα 18.00-19.30, στον Φάρο του Stavros Niarchos Foundation Cultural Center.

2o μάθημα από την Ιωάννα Παπαντωνίου

Τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018, στις 6.30 το απόγευμα, η πρόεδρος του ΠΛΙ Ιωάννα Παπαντωνίου θα κάνει το δεύτερο μάθημα του κύκλου "Οι γυναικείες φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα - Αχνάρια μεγαλοπρέπειας" στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ "Κανάρη 4", στο Κολωνάκι.

Τιμή συμμετοχής: €15 (€10 για φοιτητές και ανέργους)

Λόγω του μικρού αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο mail kanari4pli@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6944545451 (Δημήτρης Ξανθούλης).

Τιμητική εκδήλωση για τη σχεδιάστρια Λουκία

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ "Κανάρη 4", στο Κολωνάκι η τιμητική εκδήλωση για τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Λουκία.

Για το έργο της σχεδιάστριας θα μιλήσουν η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη και η δημοσιογράφος Σάντυ Τσαντάκη.

Στον χώρο θα εκτίθενται και δημιουργίες του Atelier Loukia.

"Εθνογραφικά", τόμος 6 σε CD

Κυκλοφορεί σε CD ο τόμος 6 των Εθνογραφικών, που έχει εξαντληθεί.
 

Στο Τρίκερι με το ΠΛΙ

Στο Τρίκερι της Μαγνησίας γίνεται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια, εκείνο της Ζωοδόχου Πηγής, όπου κατ’ έθιμο στον «κάβο» (κύκλο) του χορού χορεύουν τον συρτό μόνο οι γυναίκες, ντυμένες με την καλή φορεσιά.

Το έθιμο του χορού για το «ξόδι» (σ. σ. την καλή έξοδο δηλαδή) αναβιώνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι κοπέλες κάθε σπιτιού βγαίνουν από τις αυλές και ανταμώνουν με τις άλλες της κάθε γειτονιάς για να καταλήξουν στην πλατεία, στο «αλώνι», με το κυπαρίσσι στη μέση, όπου θα χορέψουν το τραγούδι «Μια κόρη Τρικεριώτισσα».